Een gezonde relatie opbouwen

 

Tips voor het opbouwen van een gezonde relatie

 

Wil je je geliefd en verbonden voelen met je partner? Hoe kan je een romantische relatie die gezond, gelukkig en bevredigend is, opbouwen en onderhouden?

 

Een gezonde relatie opbouwen

 

Alle romantische relaties gaan door ups en downs en ze hebben allemaal werk, toewijding en een bereidheid nodig om je aan te passen en te veranderen met je partner. Maar of je relatie nu net begint of je al jaren samen bent, er zijn stappen die je kunt nemen om een gezonde relatie op te bouwen. Zelfs als je in het verleden veel mislukte relaties hebt meegemaakt of eerder moeite hebt gehad om het vuur van de romantiek in je huidige relatie opnieuw te ontsteken, kun je leren om verbonden te blijven, vervulling te vinden en te genieten van blijvend geluk.

 

Wat maakt dat je relatie een gezonde relatie is?

 

Elke relatie is uniek en mensen komen om veel verschillende redenen samen. Een deel van wat een gezonde relatie definieert, is het delen van een gemeenschappelijk doel voor wat je precies wilt dat de relatie is en waar je naartoe wilt. En dat is iets dat je alleen weet door diep en eerlijk met je partner te praten. Er zijn echter ook enkele kenmerken die de meeste gezonde relaties gemeen hebben. Als je deze basisprincipes kent, kun je je relatie zinvol, vervullend en opwindend houden, ongeacht de doelen waar je naartoe werkt of de uitdagingen waarmee jullie samen worden geconfronteerd.

 

Jullie onderhouden een betekenisvolle emotionele band met elkaar.

 

Jullie zorgen ervoor dat de ander zich geliefd en emotioneel vervuld voelt. Er is een verschil tussen geliefd zijn en je geliefd voelen. Wanneer je je geliefd voelt, voel je je geaccepteerd en gewaardeerd door je partner, alsof die persoon je echt begrijpt. Sommige relaties komen vast te zitten in een vreedzame coëxistentie (naast elkaar leven), maar zonder dat de partners echt emotioneel met elkaar omgaan. Hoewel deze vereniging op het eerste gezicht stabiel lijkt, zorgt een gebrek aan voortdurende betrokkenheid en emotionele verbinding er alleen voor dat de afstand tussen twee mensen vergroot wordt.

 

Je bent niet bang voor (respectvolle) onenigheid.

 

Sommige paren praten rustig over dingen, terwijl anderen hun stem kunnen verheffen en hartstochtelijk met iets niet eens zijn. De sleutel in een sterke relatie is echter niet bang te zijn voor conflicten. Je moet je veilig voelen om dingen uit te drukken die je dwarszitten zonder angst voor vergelding, en in staat zijn om conflicten op te lossen zonder vernedering, degradatie of aandringen op gelijk hebben.

 

Je houdt externe relaties en interesses in leven.

 

Ondanks de claims van romantische fictie of films, kan niemand aan al je behoeften voldoen. Als je te veel van je partner verwacht, kan dit zelfs een ongezonde druk op een relatie uitoefenen. Om je romantische relatie te stimuleren en te verrijken, is het belangrijk om je eigen identiteit buiten de relatie te behouden, verbindingen met familie en vrienden te behouden en uw hobby's en interesses te behouden.


Je communiceert open en eerlijk.

Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van elke relatie. Wanneer beide mensen weten wat ze van de relatie willen en zich comfortabel voelen om hun behoeften, angsten en verlangens te uiten, kan dit het vertrouwen vergroten en de band tussen jullie versterken.

 Push Notifications are disabled

hide

Relatiecoach Veerle Bormans

 Add to homescreen

hide